Ontwikkelingen in de logistiek

Er zijn veel ontwikkelingen gaande in de transportbranche. Deze tijd is het als transportbedrijf dan ook erg belangrijk om goed te weten welke ontwikkelingen plaatsvinden en welke ontwikkelingen relevant zijn voor jouw bedrijf.

GPS-tracking systemen

GPS-tracking systemen is het onderwerp van deze website. Waarom is deze ontwikkeling zó belangrijk in de logistiek? En waarom moet je als bedrijf ‘’slimmer’’ worden? Het slimmer ondernemen is nodig om de complexiteit van het ondernemen aan te kunnen. De logistieke sector krijgt met een aantal ontwikkelingen te maken, waardoor bedrijven goed hun middelen moeten inzetten om winstgevend te blijven.

Personeelstekort

De logistieke sector heeft al lange tijd last van personeelstekorten en in de toekomst zal dit probleem aanhouden. De Rabobank heeft voor zowel 2016 als 2017 een lichte groei in de totale vervoersmarkt voorspeld. Het wegentransport zou hier in verhouding meer van profiteren dan de kustvaart en spoortransport. Maar door het personeelstekort en de toenemende complexiteit van de supply chain is het lastig als transportbedrijf om hier goed van te profiteren. Het efficiënt inzetten van personeel wordt misschien wel de grootste uitdaging in de transportbranche de komende jaren.

Complexiteit van de supply chain

Er wordt steeds meer verwacht van de logistieke sector. Er worden goederen aan de andere kant van de wereld besteld. En het moet zo snel en goedkoop mogelijk naar het eigen land worden gestuurd. Om zo’n proces te regelen zijn er veel partijen die zich bezighouden met dezelfde zending. Doordat het ene bedrijf afhankelijk is van de prestaties van het andere bedrijf, moet er snel kunnen worden geschakeld. Een levering die een dag te laat komt moet goed worden opgevangen. Om dit te kunnen realiseren, moet het bedrijf dus snel kunnen schakelen. Hiervoor zijn de juiste inzichten nodig, de juiste data moet overzichtelijk en toegankelijk zijn en de communicatie tussen verschillende partijen moet vloeiend verlopen. Kortom data wordt steeds belangrijker.

Truck platooning

Bij truck platooning rijden groepen trucks in een konvooi dicht achter elkaar. De trucks zijn allemaal uitgerust met verschillende technologieën, hierdoor kunnen de trucks onderling communiceren. De trucks volgen allemaal de voorste truck, deze is tevens het zwaarst beladen. Wanneer de voorste truck remt, remmen de achterliggende trucks bijna exact hetzelfde moment mee.

Truck platooning

Waar is truck platooning goed voor?

Door truck platooning hebben vrachtwagens minder last van luchtweerstand. Dit kan een brandstof besparing van 10% opleveren (MH&L, 2017). Doordat de vrachtwagens in een constanter tempo rijden is hier ook mogelijk brandstofbesparing uit te halen.

Naast het kostenplaatje heeft het nog andere voordelen. Zo zou truck platooning zorgen voor meer veiligheid en doorstroom op de weg. De veiligheid wordt bevorderd doordat er minder menselijke fouten kunnen plaatsvinden. En de doorstroom van het verkeer wordt bevorderd door het feit dat vrachtwagens dichter op elkaar rijden en in een constanter tempo rijden.

 

Bekijk hier welke merken er zijn: